Smaki Chin - jak gotuje się w Państwie Środka?

Chińska kuchnia znana jest na całym świecie. Nic dziwnego, odznacza się mnogością smaków, które doskonale oddają wielobarwność i zróżnicowanie samych Chin. Kuchnia w Chinach jest nie tylko bardzo ważnym elementem życia codziennego – to także część chińskiej kultury, na którą składa się wiele zwyczajów i upodobań smakowych niezliczonych społeczności tworzących razem Państwo Środka. 

Podstawy chińskiej kuchni

Chińczycy przywiązują ogromną wagę do harmonii składników i przypraw. Wierzą, że każdy składnik ma swoje właściwości chłodzące (yin) oraz rozgrzewające (yang). Każde danie chińskie to różnorodność smaków, połączenie ostrego, słodkiego, kwaśnego, słonego i gorzkiego. Do najpopularniejszych przypraw w Chinach należą imbir, czosnek, ocet ryżowy, pieprz syczuański i cebula dymka. Nie możemy przy tym zapomnieć o sosach, m. in. sojowym i rybnym.

Podstawą wielu chińskich dań jest ryż, głównie ze względu na to, iż jest to produkt tani i ogólnodostępny. Biały ryż w Chinach jest bardzo kleisty, co ułatwia jedzenie go pałeczkami. Ryż jest także podstawą wielu innych produktów zbożowych, takich jak makaron.

Ponieważ w Chinach jest mało bydła, główne źródło białka to nie mleko, a ser tofu. Do najpopularniejszych mięs zaliczają się drób (głównie kurczaka i kaczkaę), wieprzowina oraz ryby i owoce morza. Z kolei najpopularniejsze jarzyny to głównie kapusta, marchew i por, ale również kiełki, pędy bambusa czy korzenie lotosu. W chińskiej kuchni często wykorzystuje się także grzybki mun oraz różne owoce, takie jak ananas, liczi czy rambutan.

Photo by Pooja Chaudhary on Unsplash

Regiony chińskich smaków

Ze względu na rozległość terenu Państwa Środka, chińską kuchnię można podzielić na regiony, z których każdy charakteryzuje się własnymi smakami i potrawami:

Kuchnia północy

Występuje w niej sporo mięsa oraz potraw opartych na pszenicy, czyli różnorakie makarony, smażone kluski i bułeczki gotowane na parze. Ryż je się tutaj rzadko. To właśnie z kuchni północy wywodzi się jedna z najpopularniejszych chińskich potraw – kaczka po pekińsku z chrupiącą skórką (北京烤鸭 Běijīng kǎoyā). Popularne w tym regionie są również wszelkiego rodzaju pierożki, m. in. wonton (馄饨 húntun) często podawane w zupach.

Kuchnia szanghajska

Pojęcie to odnosi się do kuchni wschodnich Chin, głównie do miast Szanghaj, Nankin, Suzhou i Hangzhou. Popularnym składnikiem dań w tym regionie jest brązowy cukier, dzięki czemu kuchnia ta uchodzi za najsłodszą w całych Chinach. Kuchnia szanghajska słynie z ryb i owoców morza, a także z bułeczek gotowanych na parze wypełnionych wieprzowiną i gorącym bulionem (小笼包 xiǎolóngbāo).

Kuchnia syczuańska

Słynie z aromatycznych potraw oraz pikantności, która bywa wyzwaniem nawet dla samych Chińczyków. W kuchni syczuańskiej popularne są wołowina i wieprzowina oraz produkty wędzone, najpopularniejszą przyprawą zaś są papryczki chili. Do charakterystycznych dań tego regionu zaliczają się tofu na ostro (麻婆豆腐 mápó dòufu), paski wieprzowe o rybnym aromacie (鱼香肉丝 yúxiāng ròusī), kurczak gongbao (宫保鸡丁 gōngbǎojīdīng), pikantny makaron dandao (担担面 dàndan miàn) oraz podwójnie gotowana wieprzowina (回锅肉 huíguōròu).

Obraz Ulrike Leone z Pixabay 

Kuchnia kantońska

Słynąca z bogactwa świeżych produktów oraz delikatnych przypraw, kuchnia ta opiera się głównie na ryżu, a dania najczęściej przygotowywane są na woku, czyli specjalnej patelni, gdzie do ryżu dodaje się różne inne składniki (ryby, owoce morza i warzywa). Dużą popularnością cieszą się szybko smażone lub gotowane na parze dania wieprzowe bądź z kurczaka. Kuchnia kantońska słynie z zupy rybnej (海皇羹 hǎihuánggēng) i wieprzowiny w sosie słodko–kwaśnym (咕噜肉 gūlūròu), a także z zestawu lekkich przekąsek dim sum (点心 diǎnxin).

Istnieje także mnóstwo dań, które są popularne w całych Chinach, jak np. słynne pierożki jiaozi (饺子 jiǎozi), jeden ze stałych elementów obchodów Chińskiego Nowego Roku. Ich nadzienie różni się w zależności od regionu, najczęściej jest to jednak mięso z dodatkiem kapusty pekińskiej. Na chińskich straganach mieszkańcy uwielbiają zajadać się pikantnymi hot potami i zupą malatang (麻辣烫 málàtàng), w wielu miejscach można także znaleźć świńskie ryjki, a nawet pieczone owady i skorpiony.

Chińska kuchnia to prawdziwa mieszanina smaków i swojego rodzaju dziedzictwo różnorodnych kultur Państwa Środka. Bogactwo przypraw i składników sprawia, że każdy znajdzie w niej coś dla siebie. Smacznego, lub jak to mówią Chińczycy, 慢慢吃 mànmànchī

Obraz Pexels z Pixabay 

Lubisz oglądać, jak inny przyrządzają pyszne dania kuchni chińskiej. Koniecznie sprawdź Youtuberkę, która kręci swoje filmiki w niesamowitym, pełnym harmonii stylu. Nazywa się 李子柒 Liziqi - wcale nie dziwię się, że ma ponad 14 milionów subskrypcji. Jej filmy są perfekcyjne - https://www.youtube.com/channel/UCoC47do520os_4DBMEFGg4A. Jej Facebook to: https://www.facebook.com/cnliziqi

Współautorem tekstu jest Przemek, student sinologii.


Komentarze

Popularne posty