Smaki Tajlandii - czym charakteryzuje się kuchnia tajska

Przepisy kuchni tajskiej są jednymi z bardziej znanych wśród azjatyckich kulinariów, a w każdym większym mieście można znaleźć restauracje specjalizujące się w daniach tego regionu (w Rzeszowie niestety nie, nad czym ubolewam. Niektóre restauracje coś tam serwują, ale dalekie to od smaków, jakie poznałam w Tajlandii). Dlatego gotuję sama, co naprawdę nie jest trudne, a jeśli takie się wydaje, to zajrzyj na Instagrama Sandry, która pokazuje, jak łatwa jest kuchnia tajska, wietnamska i nie tylko. Przed rozpoczęciem gotowania pad thai czy satay warto poznać sekrety tajskiej kuchni i prawdziwie tradycyjne wersje znanych potraw. 

Zasada pięciu smaków

Zgodnie z zasadami kuchni tajskiej, potrawy powinny bazować na pięciu smakach: ostrym, słodkim, gorzkim, kwaśnym i słonym. Jest to nawiązanie do istoty szczęśliwego życia według Tajów – jak w życiu, tak w kuchni kluczem do sukcesu jest zachowanie harmonii. Kuchnia tajska korzysta z wielu przypraw i składników pozwalających balansować smaki, a najpopularniejszymi z nich są: trawa cytrynowa, imbir, cynamon, curry, chilli, sos sojowy, liście limonki kaffir, cukier palmowy czy mleko kokosowe. Równie ważne przyprawy to kardamon, tamaryndowiec, bazylia tajska i pędy bambusa, a większość potraw smaży się na oleju kokosowym.

Pad thai - źródło Pixabay 

Sposób podawania potraw

W kulturze Tajlandii bardzo istotny jest nie tylko smak przygotowywanych potraw, ale i ich wygląd, podanie – dania ozdabiane są kwiatami, warzywami i owocami. Potrawy podaje się w większej ilości naczyń, niż jest osób przy stole, a ryż podawany jest zawsze w osobnej miseczce. Je się głównie palcami i pałeczkami, łyżką, a widelce służą jedynie do nakładania potraw. Zamawiając danie w restauracji, o ile nie jest to jednogarnkowy pad thai, otrzymasz kilka miseczek z jedzeniem.

Satay

W zależności od regionu

Kuchnia Tajlandii jest różnorodna, każdy region ma swoje dania tradycyjne, smaki też są różne. Najczęściej wyróżnia się:

  • Kuchnia południa bazuje na mleku kokosowym i owocach morza, widać w niej silne wpływy malezyjskie i indonezyjskie;
  • Kuchnia północy to głównie łagodne (o ile o tajskiej kuchni można mówić łagodna) dania z mięsem wieprzowym i warzywami;
  • Kuchnia północno-wschodnia jest najostrzejszą, pełną wyrazistych przypraw. Za najlepszą i najbardziej wyróżniającą się uznaje się kuchnię z prowincji Isaan.

Niezależnie od regionu, daniem głównym jest zazwyczaj ryż uzupełniany wieloma dodatkami. Potrawy przygotowuje się w wokach, gotuje na parze lub grilluje – co dotyczy w szczególności owoców morza. Co ciekawe, Tajowie nie mają w domu piekarników, niektórzy ewentualnie małe piekarniczki bardziej przypominające mikrofalówki. Nie w każdym regionie znajdziemy pająki czy inne robaki do jedzenia, a przyjmuje się, że Tajlandia z tego słynie, co nie do końca jest prawdą. W Isaanie bardzo popularne są szczury, ale nie wszędzie możemy ich "skosztować".

Tom Yam

Najpopularniejsze potrawy tajskie

Danie na bazie makaronu ryżowego podsmażane z jajkiem w woku to pad thai, który  mawiele różnych wersji. Zazwyczaj poza makaronem pojawiają się w nim szczypiorek czy kiełki, proteinowe dodatki takie jak tofu, ryba czy mięso i charakterystyczne przyprawy: limonka, cukier, orzeszki ziemne, sos sojowy i pasta tamaryndowca. Kolejnym znakiem rozpoznawczym tajskiej kuchni jest curry, występujące w trzech różnych wariantach: czerwonym, zielonym i żółtym (w zależności od użytej papryki). Typowo mięsnym daniem jest kurczak satay, grillowany w formie szaszłyka i podawany z sosem orzechowym, zaś jedną z najbardziej znanych zup jest tom yam – delikatna i pikantna, na bulionie z krewetkami lub kurczakiem. Mniej znany w Polsce bami to makaron z warzywami, krewetkami i mięsem, przyprawiony ostrym czosnkiem, cebulą, porem i papryką. Dodawana jest do niego także jajecznica pokrojona w paski. 

Zielone curry

Desery w Tajlandii

W związku z upałami, mieszkańcy kraju zamiast słodyczy wybierają po prostu owoce lub mango sticky rice. Jednymi z ciekawszych i niezbyt popularnych w Europie są śmierdzący, ale według wielu osób przepyszny durian(dla mnie nie do przejścia), a także longan – nazwę tłumaczy się jako ,,smocze oko”, a jego smak porównywany jest do winogrona z orzechową ostrością. Z pełnoprawnych deserów znany jest banan pieczony w cieście kokosowym. Dużo deserów przygotowuje się na bazie tapioki lub czarnego, kleistego ryżu. Często desery są lekko słone, aby zachować harmonię smaku. Jeśli Tajlandia kojarzy Ci się z tajskimi lodami, muszę Cię zasmucić, nie jest to tradycyjny tajski deser. Owszem, takie lody dostaniemy na wielu targowiskach, ale do tradycji bardzo im daleko. Często do deserów dodaje się kukurydzę, tak kukurydzę, jako posypkę zamiast naszej czekolady. Coraz bardziej widoczne są wpływy zachodnie i tak na tajskiej ulicy znajdziemy crepes, naleśniki z nutellą i bananami itp. 

Mango sticky rice

Co piją Tajowie?

Większość napojów w Tajlandii jest przygotowywanych na bazie mleka skondensowanego lub kokosowego, oczywiście z dużą ilością lodu zapewniającego odpowiednie orzeźwienie. Popularna jest również ,,lemoniada” z nasion tajskiej bazylii, miodu, cukru i wody. Tajlandia nie jest krajem kawy i herbaty, jest tam ciepło, więc gorące napoje są złym wyborem. Jeśli kawa to rozpuszczalna neska na dużej ilości lodu podana w worku, o czym pisałam na Instagramie. Tajowie dodają bardzo dużo lodu do napojów, w tym coca coli, którą piją w dużych ilościach. Pijąc tajską colę, można odnieść wrażenie, że jest dużo słodsza niż nasza, cóż cukru w tajskiej kuchni też nie brakuje. 

Skoro cukier jest tak powszechny to, dlaczego Tajowie są raczej szczupli? 

Tajskie potrawy są ostre, co przyspiesza metabolizm, ponadto Tajowie jedzą bardzo dużo warzyw i owoców. Szczupłości upatruje się też w genach. Tak, jak w innych krajach, tak i w Tajlandii nie brakuje osób otyłych. Dlaczego? Przyjęło się, że jedzenie w fast foodach jest oznaką, że nam się powodzi.


Sałatka z papai

Ile kosztuje jedzenie w Tajlandii?

Trudno podawać tutaj konkretne ceny, bo te się zmieniają, różnią się w zależności od regionu, pory roku, lokalizacji etc. Możesz zjeść obiad za sumę przybliżoną do polskiej, wyższą, ale też ekstremalnie niską - ok. 5-10 zł i będzie to obiad z owocami morza. Wybierając restaurację, pamiętaj, że wyższe ceny są zawsze przy plaży oraz na ulicach typowo turystycznych, jeśli jedziesz budżetowo, musisz szukać w dzielnicach typowo tajskich. Tam niestety może pojawić się problem ze zrozumieniem menu, bo będzie dostępne tylko po tajsku. Dlatego przed wyjazdem warto poznać kilka zwrotów oraz słówek związanych z jedzeniem. Poniżej znajdziesz przydatną tabelkę ze słownictwem. Przyda się podczas wyjazdu. Słówka są po polsku i tajsku, a do tego jest spolszczona transkrypcja. Kreseczki nad samogłoskami to tony, ale możesz je pominąć. Jeśli planujesz wyjazd do Tajlandii i chcesz poznać tajski, zapraszam na kurs języka tajskiego. 24.04 o godzinie 17:00 zapraszam na Webinar "Tajski w podróży" będzie duużo jedzonka! - zapisy przez stronę WordPassion - TUTAJ. Sprawdź też mojego Facebooka i Instagrama!

PLIK PDF do pobrania TUTAJ, a inne darmowe materiały do tajskiego znajdziesz na stronie WordPassion.

Komentarze

Popularne posty